21 Ocak 2013 Pazartesi

Modern Türkiyede Siyasi Düşünce (9 Cilt) E Kitap indir


Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 1 / Tanzimat ve Meşrutiyet'in Birikimi

Cumhuriyet Türkiyesi’nin siyasi fikirleri ve rejimin ideolojik/kurumsal kanavası, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde örülmüştür. “Yeni Türkiye”nin bütün akımlarının izleri, Osmanlı modernleşmesinin siyasal fikirlerinden, İslamda reform arayışından, Tanzimat ve 2. Meşrutiyet’in tartışmalarından başlayarak sürülebilir. Yeni/Batılı düşünsel paradigma etkisini güçlü biçimde hissettirmiş, şevkli bir düşünsel ithalat gerçekleşmiş; geleneksel, modern-öncesi fikriyatı ihya etmeye dönük çabalar da bu paradigma değişikliğinden etkilenmeden yapamamıştır. Ünlü Batıcılık-İslamcılık-Türkçülük ayrışması... “Devleti/dini kurtarma” motifi... Vatan, özgürlük, eşitlik, demokrasi, parlamento, yurttaşlık, meşruiyet, anayasa, devrim gibi modern politikanın temel kavramlarıyla hesaplaşmalar.... bu dönemin yüklü gündeminin başlıklarıdır.

Format: Pdf

Boyut: 31.4Mb
  
Yandex.Disk

Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 2 / Kemalizm

Toplumun büyük bölümünün paylaştığı bir ulusal modernleşme idealinin yoğunlaştığı, bunun bir siyasal duruşa dönüştüğü bir ideolojidir Kemalizm. Bu bağlamda, bir kuramsal mutlak doğruyu ifade etmekten ziyade, bir tavrı, bir siyasal duruş ve konumlanışı mutlaklaştırır. Siyasal düşün seviyesinde bir yüzyıla yaklaşan zaman dilimi içinde egemen konumunu koruyabilmesini sağlayan etmenlerden birisi, Kemalizmin kendini özel olarak konumlandırdığı mevkiinin belirlediği dönemsel mutlak doğrular üretme kabiliyetidir. Bunlar her dönemin gereklerine göre ya içerikleri ya da hiyerarşik sıralamaları değişen “mutlak doğrular”dır. İdeolojik olarak sığ ve yöntemsel olarak pragmatik olan Kemalizmde içerikten ziyade, bir siyasal duruş ağır basar.
Kemalizm’de, modern Türkiye siyasal yaşamında bir tür matris ideoloji konumundaki Kemalizm/Atatürkçülüğün değişik alanlardaki tezahürlerinin, farklı perspektiflerden ele alınmasına özen gösterdik. Kemalizm/Atatürkçülüğün Türkiye’nin 80 yıllık tarihinde oynadığı olumlu rol kadar, neden olduğu olumsuz etkileri de inceleyen ve bunu esas olarak siyasal düşün boyutunda değerlendirmeyi amaçlayan böyle bir kapsamlı çalışma önümüzdeki siyasal tartışmalar için önemli bir kaynak oluşturacaktır.

Format: Pdf

Boyut: 22.8Mb

Yandex.Disk

Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 3 / Modernleşme ve Batıcılık 

 Modernleşme / Batıcılık, en doğru ifadeyle “daha iyi ve mutlu yaşamak” hasretinin taşıyıcısı olan “Batılılaşmak/Modernleşmek/Çağdaşlaşmak” kavramlarını değişik açılardan düşünsel/ideolojik bir değerlendirme çabası... Bu hasretin çeşitli ifade ya da eleştiri biçimlerini dile getiren Batı-Batılı-Batıcı; Avrupa-Avrupalılaşma-Avrupalılaştırma; asrîlik-modernleşme-modernizasyon; muasırlaşma-çağdaşlaşma vs. jenerik, terim ve kavramlara ve ardında yatan semantik/semiyotik, siyasal/ideolojik anlamlara, bunlara yol açan tutum ve davranışlara, söylemlere; bunların toplumsal hayatımızın felsefeden siyasete, sanattan eğitime kadar hayatın her alanına etkisini biraz daha iyi kavrayabilir/kavramlaştırabilir miyiz, sorusunu sorma iddiası...

Format: Pdf

Boyut: 48.02Mb

Yandex.Disk

 Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 4 / Milliyetçilik

Milliyetçilik, Türkiye’de siyasal ideolojiler zemininde neredeyse siyaset-ötesi ve ideolojiler-üstü bir temel ilke konumunda. Farklı ideolojik donanımlarla ve referanslarla eklemlenebilmesinin ona kazandırdığı bu yaygınlık, hegemonik bir gücü ifade eder mi? Sözkonusu yaygınlık, Türk milliyetçiliğine atfedilebilecek ideolojik açıdan gevşek dokulu, “yüzeysel” bir karakterle de bağlantılı mıdır? Bunun gibi analitik sorularla meşgul olmak yanında elinizdeki kitapta, Türk milliyetçiliğinin değişik vecheleri ayrıntısıyla ele alınıyor. Milliyetçiliğin modernleşme, ulus-devlet inşâsı ve rıza üretimi süreçlerindeki işlevleri... Farklı milliyetçilik söylemleri: Atatürk milliyetçiliği, Türkçülük-Turancılık, muhafazakâr milliyetçilik, liberal milliyetçilik, ulusal solculuk vd... Tarihsel-dönemsel bağlamların milliyetçi ideolojilerin biçimlenmesindeki etkisi... Bellibaşlı milliyetçi düşünce insanları, ideologlar...

Format: Pdf

Boyut: 103.40Mb

Yandex.Disk

Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 5 / Muhafazakârlık

Muhafazakârlık bir duruş, düşünüş olarak muhafazakârlık evrensel bir fenomen midir; dolayısıyla bireysel psikolojilere ya da kolektif tasarımlara indirgenebilir mi, yoksa tarihsel ve toplumsal göreliliklere bağımlı mıdır? Öte yandan, muhafazakârlık gelenekselcilik ya da reaksiyonerlikle özdeş midir yoksa farklı bir eşiğe mi işaret eder? Seçenekleri daha da çoğaltabiliriz ve her seçeneği doğrulamayı sağlayacak özel tarihsel-toplumsal veriler bulmak mümkün olacaktır. Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce’nin bu cildi, muhafazakârlığın bu farklı kavramlarını “siyasal olan” esasında yeniden bir bireşime tâbi tutmayı hedeflemenin yanısıra, kavramın ampirik çeşitliliğe açık muhtevasını da gözeten ansiklopedik bir girişimi tecrübe/temsil etmektedir.

Format: Pdf

Boyut: 59.04Mb

Yandex.Disk

Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 6 / İslamcılık

Türkiye’ye modern siyasal düşüncelerin ilk olarak İslâmcılık kapısından girdiğini söyleyebiliriz. Bu açıdan İslâmcılığın, Türkiye’de siyasal yelpazenin koordinat sisteminin ve “sağ-sol” ekseninin özgül içeriği bakımından da, bu ekseni yatay kesen kimi olguları açıklamak bakımından da özel bir önemi vardır. Elinizdeki cilt, İslâmcılığın hem modernlikle ve modern siyasal akımlarla hesaplaşması içinde, hem de kendi iç tartışmaları, arayışları açısından ortaya koyduğu düşünce birikimine ışık tutuyor. İslâmcılığın dönemleri, farklı çizgileri, ekolleri, düşünce insanları hakkında monografik çalışmaları bulabileceğiniz derlemede, İslâmcı siyasal düşüncelerin toplumsal bağlamlarına, etkilerine ve işlevlerine ilişkin analizler de yer alıyor.

Format: Pdf

Boyut: 31.70Mb

Yandex.Disk

Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 7/ Liberalizm

İletişim Yayınları'nın sosyal bilimler alanında büyük ilgi gören
ansiklopedik-kitap dizisi Modern Türkiye'de Siyasî Düşünce'nin yedinci kitabı
olan Liberalizm, okurlarımızın ilgisine sunuldu.
Editörlüğünü Murat Yılmaz'ın yaptığı bu ciltte 50'nin üzerinde yazı var ve 40'ın üzerinde yazar katkıda bulunuyor. Bu ciltte yer alan yazı ve yazarlar kitaptaki sıralarıyla şöyle:

Mustafa Erdoğan, Liberalim ve Türkiye’deki Serüveni, Ahmet İnsel, Türkiye’de Liberalizm Kavramının Soyçizgisi, F. Hasan Arol, Mehmet Cavit Bey, Atilla Doğan, Ulum-u İktisadiye ve İçtimaiye Mecmuası’nda Liberal Anlayış, Deniz Karaman, Ulum-u İktisadiye ve içtimaiye Mecmuası, Nilgün Toker, Türkiye’de Liberalizm ve Birey, Hamit Bozarslan, Ali Fethi Okyar, H. Bahadır Türk, Halide Edip Adıvar’ın Liberalizmle İmtihanı, Güven Bakırezer, Türkiye’de Sosyal Liberalizm(1908-1945), Murat Yılmaz, Hüseyin Sırrı Bellioğlu, Ahmet Demirel, Milli Mücadele Döneminde Birinci Meclis’teki Liberal Fikirler ve Tartışmalar, Ahmet Demirel, Ali Şükrü Bey ve Tan Gazetesi, Murat Yılmaz, Tek Parti, CHP, Kemalizm ve Liberalizm, Murat Yılmaz, CHP İlkelerinin 1937’de Anayasaya girişi ve Liberalizmin Yasaklanışı, Murat Yılmaz, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu Görüşmeleri, Cem Emrence, Serbest Cumhuriyet Fırkası (1930), Hakkı Uyar, SCF’nin Yayın Organı: Serbest Cumhuriyet Gazetesi, Hakkı Uyar, Ağaoğlu Ahmet’in “Liberal Muhalif” 
Gazetesi: Akın,
Zühtü Arslan, Türkiye’de Liberal Düşüncenin Önündeki Engeller, Simten Coşar, Ahmet Ağaoğlu, Cemil Koçak, Hüseyin Cahit Yalçın ve Fikir Hareketleri Dergisi (1933-1940), Ferudun Yılmaz, Sabri F. Ülgener ve Liberalizm, Zühtü Arslan, Türkiye’de Anayasacılık Hareketleri ve Liberalizm, Aliyar Demirci, Ali Fuat Başgil, Hüseyin Sadoğlu, Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti, Murat Koraltürk- Cem Çetin, Türkiye’de Liberal İktisadî Düşünce, Emrah Akkurt, Feridun Ergin, Didem Gürses, Ahmet Hamdi Başar, Murat Yılmaz, Halil Menteşe, Haluk Alkan, Türk İşadamları ve Liberal Düşünce, Melih Yürüşen, Mehmet Ata Mermerci, Murat Yılmaz, Namık Zeki Aral, Ayşe Buğra, Türk İşadamları ve Liberalizm, Hamit Emrah Beriş, Türk Sağı ve Liberalizm, Simten Coşar, Aydın Yalçın, Simten Coşar, Yeni Forum, Ferudun Yılmaz, Türkiye’de Çağdaş İslamcı (İktisadî) Düşünce ve (İktisadî) Liberalizm, Ahmet Arslan, İslâm ve Liberal Demokrasi, Mustafa Erdoğan, Liberalizm ve İslâm, Soli Özel – Ali Sarıkaya, Türkiyede Liberalizmin Prangaları, Aliyar Demirci, Ahmet Emin Yalman, Tanel Demirel, Demokrat Parti, Tanıl Bora, Adnan Menderes, Cumhur Arslan, Samet Ağaoğlu, Ertuğrul Günay, Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu, Hamit Emrah Beriş, Kemalist – Liberal Sentez Çabası, Burhan Özçetin – Sibel Demirci, Hürriyet Partisi, Tanel Demirel, Adalet Partisi, Tanıl Bora, Süleyman Demirel, Atilla Yayla, Özal, Özal Reformları ve Liberalizm, Tanıl Bora, Turgut Özal, Alper Görmüş, 1990’ların Başındaki Liberal Kıvılcım: YDH, Bekir Berat Özipek, Kâzım Berzeg, Bekir Berat Özipek, Liberal Düşünce Topluluğu, Bağış Erten, Liberal (Demokrat?) Parti, Alev Özkazanç, Türkiye’nin Neo-Liberal Dönüşümü ve Liberal Düşünce, Necmi Erdoğan – Fahriye Üstüner, 1990’larda “Siyaset Sonrası” Söylemler ve Denemeler.

Türkiye’de liberalizmin, çok partili döneme geçildiğinden beri iktisadî ve siyasî “merkez”i oluşturduğu varsayımı güçlüdür. Diğer yandan, liberal siyasal kimliği benimseyenler, bu düşünce akımının Türkiye’de hiçbir zaman -en azından Özal dönemine kadar- tutarlı bir temele kavuşamadığını söylerler. MTSD serisinin yedinci cildi Liberalizm, bu tartışmaya zengin malzeme sağlıyor. Ciltte, başta “merkez sağ”ın partileri ve liderleri olmak üzere, liberalizmle bir biçimde ilintili sayılagelen figürler, liberal ideolojiyle bağları açısından tahlil ediliyor. Liberal siyasî düşünceyi temellendirmeye çalışmış -çoğu unutulan- fikir insanları, çevreler ele alınıyor. Liberalizmin modernizm, milliyetçilik, sağcılık, Kemalizm ve İslâmcılıkla eklemlenme veya zıtlaşma tarzları inceleniyor. Liberal yönelimlere, dönemsel bağlamları içinde de bakılıyor. Bu cildin, özelde Liberalizm düşüncesi, genelde de Türk siyasî düşüncesi hakkında daha derinlikli ve sürekli bir düşünüm için, bütün eksikleriyle birlikte, güçlü bir adım oluşturmasını umuyoruz. 

Format: Pdf

Boyut: 74.02Mb

Yandex.Disk

Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 8 / Sol

Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce, Cumhuriyet Türkiyesi’ndeki belli başlı düşünce akımlarının, siyasal açılımları ve etkilerini esas alarak, analitik bir değerlendirmesini hedefliyor. Her cildin bağımsız bir kitap kimliği de taşıdığı bu dokuz ciltlik edisyonda, düşünsel yönelimler, tartışmalar/polemikler, ideolojik söylemler, üzerinde odaklaşılan izlekler, ayrıca bunların düşünsel esin kaynakları, dönemler ve akımlar boyunca etkisini hissettiren güçlü zihniyet kalıpları mercek altına alınıyor. Ayrıca politik düşünceye etkisi olan kurumlar, dergiler, düşünce insanlarının portreleri çıkartılıyor. Bazı konular/sorunlar ise, farklı akımlar bağlamında ele alınarak, değişik vecheleriyle inceleniyor. Ana akımlar, döneme damgasını vurmuş ideolojiler yanında, “marjinal” sayılan arayışları, savruluşları da göz ardı etmeden...

Türkiye’de sol düşüncenin de kökleri, siyasal muhalefet akımlarının ana damarı olan Genç Osmanlılar - Jön Türkler - İttihat ve Terakki çizgisine dayanır. Ancak Türkiye’de etkili olmuş diğer siyasal düşünce akımları ile karşılaştırıldığında, uluslararası - evrensel düşünce kaynaklarıyla ilişkisi en yoğun olanı, soldur. Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce dizisinin Sol cildinde, sol düşüncenin Osmanlı-Türkiye tarihi içindeki serüveni, sol/sosyalist düşüncenin uluslararası gündemleri ve tartışmalarıyla ilişkisi ihmal edilmeden ele alınıyor. Sol düşüncenin diğer siyasal düşünce akımları ile alışverişi, onlardan etkilenmesinin, onları etkilemesinin sınırları inceleniyor. Sosyal demokrasiden komünizme uzanan yelpazede, sol ideolojinin Türkiye’deki patikaları, eylemlilikleriyle etkileşimi içinde takip ediliyor. Bu geniş yelpaze içinde, sol ideolojinin biçimlenmesine katkıda bulunan hareketlerin, dergilerin, kişilerin eleştirel portreleri çiziliyor.

Sol Cildi Yazarları;


ÖZKAN AĞTAŞ • EMEL AKAL • YİĞİT AKIN • YÜKSEL AKKAYA • EMİN ALPER • ÇAĞATAY ANADOL • ŞÜKRÜ ARGIN • GÖKHAN ATILGAN • SUAVİ AYDIN • FİKRET BAŞKAYA • MURAT BELGE • FOTİ BENLİSOY • AKİF ULAŞ BİLGİÇ • TANIL BORA • HAMİT BOZARSLAN • LEVENT CANTEK • YUSUF DOĞAN ÇETİNKAYA • AYDIN ÇUBUKÇU • METİN ÇULHAOĞLU • MERÂL DEMİREL • MUSTAFA GÖRKEM DOĞAN • AYDIN ENGİN • NECMİ ERDOĞAN • ENGİN ERKİNER • BAĞIŞ ERTEN • BÜLENT GÖKAY • ÖZGÜR GÖKMEN • MURAT GÜLTEKİNGİL • ERTUĞRUL GÜNAY • AZAT ZANA GÜNDOĞAN • BURAK GÜREL • CEMAL GÜZEL • SELİM İLKİN • AHMET İNSEL • ERCAN KANAR • ERCAN KARAKAŞ • KURTULUŞ KAYALI • KIVANÇ KOÇAK • ORHAN KOÇAK • SÜREYYA TAMER KOZAKLI • AKİF KURTULUŞ • MURAT KÜÇÜK • ERTUĞRUL KÜRKÇÜ • ÖMER LAÇİNER • ELÇİN MACAR • CAN NACAR • AHMET OKTAY • SEYFİ ÖNGİDER • DOĞAN ÖZGÜDEN • FULYA ÖZKAN • EMİNE ÖZKAYA • AYLİN ÖZMAN • MELİH PEKDEMİR • SEZAİ SARIOĞLU • GÜLNUR ACAR SAVRAN • MAHİR SAYIN • ORHAN SİLİER • BÜLENT SOMAY • MUSTAFA ŞENER • İLHAN TEKELİ • METE TUNÇAY • ALİ RIZA TURA • A. ÖMER TÜRKEŞ • UFUK URAS • ERKAL ÜNAL • KEREM ÜNÜVAR • MESUT YEĞEN • MURAT YILMAZ • YALÇIN YUSUFOĞLU • YAPRAK ZİHNİOĞLU • GÜN ZİLELİ 

Format: Pdf

Boyut: 128.95Mb

Yandex.Disk

Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce Cilt 9 / Dönemler ve Zihniyetler

Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce, Cumhuriyet Türkiyesi’ndeki belli başlı düşünce akımlarının, siyasal açılımları ve etkilerini esas alarak, analitik bir değerlendirmesini hedefliyor. Her cildin bağımsız bir kitap kimliği de taşıdığı bu dokuz ciltlik edisyonda, düşünsel yönelimler, tartışmalar/polemikler, ideolojik söylemler, üzerinde odaklaşılan izlekler, ayrıca bunların düşünsel esin kaynakları, dönemler ve akımlar boyunca etkisini hissettiren güçlü zihniyet kalıpları mercek altına alınıyor. Ayrıca politik düşünceye etkisi olan kurumlar, dergiler, düşünce insanlarının portreleri çıkartılıyor. Bazı konular/sorunlar ise, farklı akımlar bağlamında ele alınarak, değişik vecheleriyle inceleniyor. Ana akımlar, döneme damgasını vurmuş ideolojiler yanında, “marjinal” sayılan arayışları, savruluşları da göz ardı etmeden...

Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce dizisi Dönemler ve Zihniyetler cildi ile tamamlanıyor. 19. yüzyılda başlayan Osmanlı-Türk modernleşmesi ve bunun siyasal düşünce âlemi üzerindeki etkisi farklı kaynak tartışma, aktör ve hareketlerle ortaya konuyor. Dönemler ve Zihniyetler bu süreç içerisinde yaşanan farklı tartışmaları ve bu tartışmaların aktığı farklı mecraları bir araya getirirken, siyasal düşünce dünyamızın zenginlik, farklılık ve “araz”larının bir dökümünü sunuyor. Siyasî düşünceye etki etmiş aydınlar; devlet zihniyeti; milliyetçilik, ırkçılık, faşizm; sol-sağ, “merkez”; Kürt sorunu; din, laiklik, İslâmcılık; kadınlar, toplumsal cinsiyet; basın-medya, edebiyat, sanat; Batı-Doğu; tabular... Dönemler ve Zihniyetler, siyasî düşünceyi şekillendiren tartışmaların karşılaştırmalı bir muhasebesini sunuyor.

Format: Pdf

Boyut: 96.51Mb

Yandex.Disk

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Yandex.Metrica